VIII. Balassi-kard borseregszemle

VIII. Balassi-kard borseregszemle

Tizennégy elsőrangú kékfrankos versenyzett a VIII. Balassi-kard borseregszemlén. A költői borversenyt ebben az évben a leghűségesebb városban, Sopronban rendezték meg vasárnap, a Kékfrankos nyár zárónapján. A hegyközség benevezett borai közül vakkóstolással választotta ki a helyi bortermelők és a Balassi Bálint-emlékkard kuratóriumának küldöttsége a legjobbat.

A szoros verseny két kóstolókörben dőlt el: ennek eredményeképpen a Wine Life Kft. 2011-es évjáratú kékfrankosa viselheti a Balassi-kard címet. A nemzetközi irodalmi díj alapítója, Molnár Pál újságíró a II. Soproni Szüret főszínpadán jelentette be, hogy a jövő év februárjában a bor alkotója, Linzer Sámuel vehet részt a Budán – immár a XVII. alkalommal – sorra kerülő nemzetközi díjátadáson, és nyújthatja át borajándékát a karddal kitüntetendő magyar költőnek és külföldi műfordítónak. Linzer Sámuel az elismerést megköszönve elmondta, hogy erre a borra különösen odafigyelt, mert elhunyt édesapja emlékére kiemelkedő bort akart kialakítani a 2011-es kékfrankosból.

Linzer Sámuel győzelmével tagjává vált a Balassi-kard borpáholynak. A borvidékről borvidékre, fajtáról fajtára vándorló versenyben eddig a Főborral, a bikavérrel, a kékoportóval, a kéknyelűvel, a rizlinggel, a furminttal és a kadarkával Tóth Sándor, Dula Bence, Szende Gábor, Dobosi Dániel, Varga Zoltán és Heimann Zoltán nyerte meg a Balassi-kard címet.

Forrás: www.balassi.eu